[[Site/Publish_:_unsupportedBrowser]]

Benjamin Turkian raamattutunnit tiistaisin Lähteellä

Benjamin Turkian suosittu raamattupiiri kokoontuu tiistai-iltaisin Majatalo Lähteellä.  Raamattupiiriin kokoontuu lähialueella asuvia suomalaisia ja se on avoin majatalossa majoittuville ja muille matkailijoille.

Benjamin Turkia on vakituisesti Israelissa asuva raamatunopettaja ja tutkija, joka on herättänyt kirjoituksillaan ja opetuksillaan ajattelemaan Raamatun tekstejä hieman erilaisessa valossa, nimenomaan Israelin maaperästä ja sukujuurista katsoen.

Hänen näkynsä on palvella Israelissa erilaisissa tehtävissä ja opettaa Armon evankeliumia heprealaista taustaa vasten.

Kuuntele Benjamin Turkian raamattutunteja...

Jerusalem - Israelin paras nähtävyys

Israelin nähtävyyksistä tärkein on ilman muuta Jerusalem, maailman pyhin kaupunki. Jerusalemia pitävät pyhänä peräti kolme suurta maailmanuskontoa: juutalaiset, kristityt ja muslimit. Ei siis ole ihme, että Jerusalemista on taisteltu verisesti vuosisatoja.

Jerusalem on pakattu täyteen historiaa. Jerusalemissa matkailija ei voi kuin lumoutua nähdessään historiasta ja uskonnonkirjoista tuttuja nähtävyyksiä yksi toisensa jälkeen.

Kristityille pyhin paikka Jerusalemissa on Pyhän haudan kirkko (Church of the Holy Sepulchre), joka on rakennettu paikalle, jossa Jeesuksen haudan uskotaan sijainneen. Via Dolorosa on puolestaan reitti, jota pitkin Jeesuksen uskotaan kantaneen ristiään.

Muslimeille pyhiä ovat puolestaan Jerusalemin suurin moskeija Al-Aqsa ja Jerusalemin tunnetuin maamerkki, kultaisen kupolin Kalliomoskeija (Dome of Rock). Moskeijat sijaitsevat Temppelivuorella, jonka kallioon Muhammed jätti jalanjälkensä tehdessään taivasmatkan siivekkäällä hevosella.

Juutalaisille pyhä on puolestaan Temppelivuoren juurella sijaitseva Itkumuuri, jonka äärellä juutalaiset surevat ääneen valittaen Jerusalemin muinaisen temppelin hävitystä.

Nähtävyyksiin tutustumisen ohella Jerusalemissa kannattaa kierrellä vanhassa kaupungissa, jossa on omat eläväiset alueensa juutalaisilla, muslimeilla, armenialaisilla ja kristityillä.

Erityisen kiehtova on Mea She’arimin kaupunginosa, jossa voi tuntea matkanneensa 1800-luvun itäeurooppalaiseen juutalaisgettoon. Ortodoksijuutalaisella alueella asuvilla miehillä on yllään mustat takit ja lierihatut ja asukkaat seuraavat muutenkin tarkoin juutalaisia perinteitä.

Juudean erämaa ja Masadan linnoitus

Juudean erämaassa sijaitseva Masadan linnoitusvuori on Unescon maailmanperintökohde ja Israelin vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Roomalaisten nimittämä Juudean kuningas Herodes rakennutti jyrkän kukkulan laelle linnansa, joka hylättiin hänen kuolemansa jälkeen.

Raamatun mukaan Herodes kuuli Itämaan tietäjiltä Jeesuksen syntymästä ja pelästyi niin, että käski tapattaa Juudeasta kaikki alle kaksivuotiaat lapset.

Noin 70 vuotta Herodeksen kuoleman jälkeen roomalaisia vastaan nousseet juutalaiset kapinalliset vetäytyivät linnoitukseen ja puolustautuivat siellä kolmen vuoden ajan, kunnes häviön häämöttäessä he tekivät kaikki joukkoitsemurhan.

Tel Aviv – matka Isoon Appelsiinin

Moderniin Israeliin kannattaa tutustua lumoavan eläväisessä Tel Avivissa, vain tunnin automatkan päässä Jerusalemista. Tel Aviv tunnetaan etenkin vilkkaasta yöelämästään ja loistavasta ravintolatarjonnastaan, mutta Tel Avivissa on myös paljon taidegallerioita ja tunnelmallinen Jaffan vanhakaupunki.

Ikivanha satamakaupunki Jaffa on antanut nimensä niin appelsiinilajikkeelle kuin suomalaiselle limonadillekin. Jaffaa on myös kiittäminen Tel Avivin lempinimestä Iso Appelsiini.

Kaupunkiloman lisäksi Tel Avivissa voi nauttia rantalomasta Välimeren hiekkarannoilla.

Tel Aviv on hyvä tukikohta Israelin-lomalle, sillä Israelin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Tel Avivin vieressä, ja Tel Avivista on helppo tehdä päiväretkiä monille Israelin nähtävyyksistä. Parin tunnin ajomatkan päässä pohjoisessa ovat ristiretkeläisten historiaan liittyvä vanha kaupunki Akko sekä Genesaretinjärvi.

Etäisyyksiä majatalolta

  • Ben Gurion lentokenttä, Tel Aviv, 57 min, 58 km
  • Ben Yehuda, 17 min, 7 km
  • Western Wall, 25 min, 8 km
  • Haifa, 2 t, 156 km
  • Ashdod, 1 t 10 min, 69 km
  • Beerseba, 1 t 31 min, 99 km
  • Ein Bokek, 1 t 30 min, 116 km
  • Tiberias, 2 t, 180 km
  • Rosh HaNikra, 2 t 45 min, 186 km
  • Eilat, 4 t, 320 km

Jerusalem, ostokset ja ravintolat

Jerusalemissa on hyvät ostosmahdollisuudet. Shoppailla voi majatalon vieressä sijaitsevassa Jerusalemin suurimmassa ostoskeskuksessa sekä muissa kaupungin moderneissa kauppakeskuksissa ja liikkeissä että vanhan kaupungin perinteisissä basaareissa.

Jerusalemista löytyy myös paljon tasokkaita ravintoloita. Tarjonta on hyvin monipuolinen kaupungin monikulttuurisen historian ansiosta.

Jerusalem, nähtävyydet

Jerusalemin sydän, muurin ympäröimä vanha kaupunki, on jaettu neljään kaupunginosaan: Armenialais kortteliin, Kristittyjen kortteliin, Muslimi kortteliin ja Juutalais kortteliin. Kristittyjen korttelissa on yli 40 kirkkoa. Yksi niistä on Pyhän haudan kirkko eli Ylösnousemuksen kirkko, joka perinteen mukaan rakennettiin paikalle, jossa Jeesus ristiinnaulittiin. Kaupunginosaan kuuluu myös Via Dolorosa eli Jeesuksen kärsimystie, joka kulkee oikeustalolta Golgatan vuorelle. Juutalaiskorttelissa sijaitsee kuuluisa pyhiinvaelluskohde, Itkumuuri. Armenialaiskorttelin Pyhän Jaakobin katedraali on kaupungin kauneimpia kirkkoja. Vanhan kaupungin muureille voi nousta ihailemaan vanhaa ja uutta kaupunkia. 

Temppelivuorella sijaitsee kaupungin maamerkki, Kalliomoskeija sekä Jerusalemin suurin moskeija, Al-Aqsa.

Siioninvuorella on monia kristityille tärkeitä paikkoja, kuten benediktiiniläinen Neitsyt Marian taivaaseen astumisen luostari kirkko, kuningas Daavidin hauta sekä Yläsali eli Jeesuksen viimeinen ehtoollispaikka. 

Myös Öljymäki on tärkeä uskonnollinen paikka, jossa kristityt uskovat Jeesuksen astuneen taivaaseen. Mäellä on paljon kirkkoja, kuten Taivaaseenastumisen kappeli sekä yhä käytössä oleva juutalaisten hautausmaa. Öljymäen juurella on ikiaikainen Getsemanen puisto.

Jerusalemissa on paljon tasokkaita museoita, kuten kansallismuseo, Bloomfield tiedemuseo, Natural History Museum, islamilaisen taiteen museo ja Yad Vashem -holokaustimuseo.

Erityisesti lapsiperheille sopivia kohteita ovat interaktiivinen museo Time Elevator ja Biblical Zoo -eläintarha, joka sijaitsee lähellä Majatalo Lähdettä.

Tiberias, Israel

Tiberias on Israelin matalimmalla sijaitseva kaupunki, noin 200 metriä meren pinnan tason alapuolella. Kaupungissa yhdistyvät luonto, historia ja nykyaika. Monet alueen pyhinvaelluskohteet ovat ainutlaatuisia matkailukohteita.

Tiberian kaupungin eteläpuolella on Yardenit, jota on perinteisesti pidetty paikkana, jossa Jeesus kastettiin. Paikka houkuttelee tuhansia uskovaisia, jotka kastautuvat vedessä.

Tiberias, nähtävyydet

Tiberian satama tarjoaa upeiden auringonlaskujen lisäksi veneretkiä Genesaretinjärvelle. Romanttinen rantakatu kiertää järveä lähellä satamaa, ja sen varrella on useita kahviloita ja ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet järvestä pyydettävään makeanveden kalaan. 

Autuuksien vuori, Genesaretinjärvi

Unohtumattoman kauniin Genesaretinjärven ja sitä ympäröivien kukkuloiden välillä kohoaa Beatitudes-vuori, joka on vuorisaarnan pitopaikka.

Maanmuodot kirkon vieressä muodostavat luonnollisen amfiteatterin, joka laskeutuu alas järven rantaan. On todennäköistä, että Jeesus seisoi rinteen juurella kuulijoidensa ympäröimänä. Tämä ei kuitenkaan vähennä vuorenrinteiden ja sen laella olevan kirkon kauneutta tai merkitystä.

Eilat, nähtävyydet

Kaupunginmuseossa voi tutustua Eilatin historiaan. Teemapuisto King’s Cityssä puolestaan Raamatun historiaan. Akvaario-observatorio on kokemisen arvoinen kohde. Eilatista kannattaa lähteä muualle Israeliin katsomaan maailmanluokan nähtävyyksiä. Lähin mielenkiintoinen kaupunki on 100km päässä oleva Petra.

Kuollut meri, Israel

Nimestään huolimatta Kuollut meri on alue, joka on täynnä elämää ja vilskettä. Jo antiikin ajoista lähtien ihmiset ovat hakeutuneet Kuolleen meren äärelle. Nykyajan ihminen on nyt alkanut huomata sen, mikä tunnettiin jo kauan sitten - kaikki kuolleen meren alueella, ilmasta meren mineraalipitoiseen veteen asti, on terveyden ja kauneuden lähde.

Kuolleen meren rannalla olivat Raamatusta tutut kaupungit Sodom ja Gomorra. Jo kuningas Salomonin aikana Kuollut meri tunnettiin rentoutumispaikkana. Mineraalipitoinen vesi ja savi tarjosivat raaka-aineet senaikaisten kauneudenhoito- ja terveystuotteiden valmistukselle.

Nykyään Kuolleen meren rannoilla on terveyshoitoloita, tutkimuslaitoksia ja kylpylöitä. Sieltä löytyy esimerkiksi hoitolaitos psoriaasi- ja reumapotilaille.

Kuolleen meren veden tekee erikoislaatuiseksi se, että se sisältää 21 mineraalia, joista 12 ei tavata missään muussa meressä. Kuollut meri sisältää esimerkiksi 10-kertaisen määrän suoloja ja mineraaleja Välimereen verrattuna. Mineraalit rentouttavat ja myös ravitsevat ihoa, tehostavat verenkiertoa ja lievittävät reumavaivoja. Kuolleen meren alueen ilma on kuivaa ja siitepölytöntä.

Kuollutmeri, maapallon matalin paikka, ja yksi Israelin suosituimmista matkailukohteista.

Kuollut meri, aktiviteetit

Kuolleen meren suolapitoisuus on huimat 33 prosenttia. Tästä syystä vedessä voi vain kellua, ei uida. Vesi tuntuu lähestulkoon öljymäiseltä. Vettä ei tulekaan päästää avohaavoihin tai silmiin, koska kirvely voi olla voimakasta. 

Kuolleen meren alue tarjoaa paljon muutakin kuin vain kylpylähoitoja. Koko alue on täynnä mahdollisuuksia seikkailuihin, retkiin, kiertoajeluihin sekä erilaisia arkeologisia kohteita. Alueella on esimerkiksi Khirbet Qumranin yksitoista luolaa, joista vuosien 1947 ja 1956 välisenä aikana löydettiin nk. Kuolleen meren kääröt. Kyseessä on antiikin ajan käsikirjoitukset, jotka kirjoitettiin 300 ekr ja 100 jkr välisenä aikana. 

Kuolleen meren länsipuolella olevalla korkealla tasangolla on Herodeksen Massada-talvipalatsi. Alueella voit tarkastella luolien suolamuodostelmia ja miettiä, mikä suolapilareista voisi olla Lootin vaimo.

Tiberias, aktiviteetit

Laajat puistoalueet, koko perheen vesipuisto, ravintolat ja baarit ja mahdollisuus vesiurheilun harrastamiseen ovat matkailutarjonnan kohokohtia. 

Keskustan kävelykatu on vilkas ostospaikka, jossa on useita ravintoloita, kahviloita, tunnelmallisia pubeja, jäätelökioskeja ja matkamuistomyymälöitä. Kesäisin alue on erityisen eläväinen, ja bazaarien lisäksi siellä soi elävä nykymusiikki. Värikkäät hevosvaunut tarjoavat vierailijoille hieman erilaisen tavan tutustua kaupunkiin. 

Falafel-ravintolat houkuttelevat tuhansia kävijöitä kuumilla, tuoreilla ja maukkailla makupaloillaan. Ne palvelevat mielellään tarjoten maistiaisia, jotta valitsisit juuri heidän ravintolansa lounaspaikaksesi.

Falafel-ravintoloiden vastapäätä on suuri kaupungin auditoriumi, jonka tapahtumat, juhlallisuudet ja konsertit ovat yleisölle avoimia.

Muutamia vuosia kaupungin perustamisen jälkeen, noin vuonna 30 eaa. Jeesus siirsi toimintansa Genesaretinjärven pohjoisrannalle, jossa tapahtuivat useat hyvin tunnetut ihmeet, kuten veden päällä käveleminen. Monia kirkkoja rakennettiin Tiberian kaupunkiin ja sen ympäristöön, kun kristinusko alkoi saada jalansija.

Useat kirkot rakennettiin Vanhan kaupungin muurien ulkopuolelle. Vaatimattomassa basalttikivestä rakennetussa Skotlannin kirkossa tai sen rehevässä puistossa järven rannalla pidetään usein konsertteja. Kirkon rakennuttaja on tohtori David Watt Torrance, joka perusti myös Tiberiasin ensimmäisen sairaalan.

Kristittyjen pyhien paikkojen ohella Tiberiasissa on useita juutalaisten oppi-isien hautapaikkoja, mikä tekee siitä yhden Israelin pyhistä paikoista. Pyhiinvaeltajat kokoontuvat rabbi Akivan, rabbi Yochanan Ben-Zakain, rabbi Meir Ball Hanessin ja suuren filosofin ja oppi-isän Maimonidesin hautojen äärelle. Monet tulevat Maimonidesin haudalle rukoilemaan toimeentuloa, puolisoa tai jopa hedelmällisyyttä.

Tel Aviv, nähtävyydet

Tel Avivin ranta-alue on yli 10 kilometrin mittainen, joten tilaa löytyy varmasti. Ranta-alueiden välillä ei ole rajoja, mutta jokaisella alueella on omat luonteensa ja palvelunsa. 

Jaffan alue on ehdoton vierailupaikka. Arabitunnelmaa henkivän alueen nähtävyyksiä ovat mm. Ottomaanien kellotorni, Pyhän Pietarin kirkko, Jaffan mäki ja alueen kirpputori. 

Tel Avivissa on hyvä tarjonta museoita, esim. Tel Avivin taidemuseo sekä Israelin kansan vaiheita esittelevät Eretz-Israel-museo ja Diasporamuseo.

Rabinin aukio on Israelin suurin yleinen aukio, jonka laidalla sijaitsee kaupungintalo. Aukio on nimetty vuonna 1995 murhatun pääministeri Yitzhak Rabinin mukaan.

Lapsiperheiden suosikkikohteita ovat Luna Parkin huvipuisto sekä Meimadyonin vesipuisto.

Tel Aviv, Israel

Tel Aviv on Israelin kiihkeärytmisin suurkaupunki Välimeren rannalla. Maan toiseksi suurimman kaupungin kulttuuritarjonta on runsas ja pitkä hiekkaranta ulottuu aivan keskustan tuntumaan. 

Tel Aviv, aktiviteetit

Tel Aviv on hyvä ostoskaupunki, joka tarjoaa suuria ostoskeskuksia, ostoskatuja, pikkuputiikkeja sekä eksoottisia markkinoita. Pilvenpiirtäjien pohjoisosasta löytyvät suurimmat kauppakeskukset. Parhaita ostoskatuja ovat Sheinken ja Dizengoff. Muotishoppailijoiden kannattaa suunnata Neve Tzedekin ja Florentinin alueille. Myös Hatachana -ostoskeskus on erinomainen paikka vaatteita ja asusteita etsiville. Perinteisiä itämaisia tuotteita löytää esimerkiksi Jaffan kirpputorilta ja Carmelin markkinoilta.

Tel Aviv tunnetaan erinomaisesta ravintola- ja kahvilatarjonnastaan. Ravintoloiden menut yhdistelevät maailman eri ruokakulttuureja. Neve Tzedek -kaupunginosa on tunnettu lukuisista laadukkaista ravintoloistaan.

Kesäisin rannat ovat suosittuja ja ilmaisia juhlimispaikkoja.

Ein Gedi, Israel

Raamatun kertomukset Daavidin pakomatkasta ja Salomonin Laulujen laulusta liittyvät Ein Gedin luonnonpuiston maisemiin.
Ein Gedin luonnonpuisto sijaitsee Kuolleen Meren rannalla ja on kuin houkutteleva keidas sitä ympäröivään aavikkoon verrattuna.

Eilat, Israel

Punaisenmeren rannalla sijaitseva Eilat on Israelin tunnetuin rantalomakohde.  Aurinko paistaa jokaisena päivänä vuodessa. Paras matkustusaika on lokakuusta huhtikuuhun, jolloin ilmasto ei ole tukahduttavimmillaan. Sekä veden että ilman keskilämpötila pysyttelee yli 20 asteessa läpi vuoden. Eilat sopii rentouttavaan rantalomailuun sekä aktiiviseen seikkailulomailuun. Kohde sopii erinomaisesti myös lapsille.

Kuuma ilmasto, tropiikkinen meri, punaiset vuoret, kauniita rantoja, vesiurheilua ja maailman pohjoisin koralliriutta. Eilat yhdistää meren ja aavikon.

Eilatin kaupungista on vuosien varrella tullut ylivoimainen lomakohde, jonka hotellit ja rannat täyttyvät israelilaisista lomailijoista ja matkailijoista eri puolilta maailmaa, jotka tulevat rentoutumaan Israelin eteläisimmässä paikassa.

Eilat, rannat ja aktiviteetit

Eilatissa on kaksi rantaa, North Beach ja Coral Beach. Jälkimmäinen on maksullinen ja siellä on upea koralliriutta ja paljon värikkäitä kaloja. Yksityisellä Dolphin Reef -rannalla pääsee sukeltelemaan delfiinien kanssa.

Eilat on sukeltajan paratiisi. Kirkkaan veden ansiosta sukeltaminen on siellä ihanteellista. Eilatin koralliriutta ja värikkäät kalat ovat tunnettuja ympäri maailmaa. Veden alle pääsee tutustumaan myös lasipohjaveneen kyydissä tai akvaario-observatoriossa. 

Merellä voi myös harrastaa muuta vesiurheilua kuten surffausta ja vesihiihtoa. Meren pinta on tyyni, joten merellä on mukavaa soutaa veneellä tai kajakilla ja polkuveneillä. Vuorilla voi harrastaa kiipeilyä ja maastopyöräilyä. Lintubongailu on suosittua, kun erilaiset parvet keväisin ja syksyisin ylittävät maan. Eilatiin saapuu tuhansia lintuharrastajia katsomaan muuttoparvia.

Eilatista löytyy isoja ostoskeskuksia, tavarataloja, pieniä putiikkeja ja basaareita sekä hyvä valikoima ravintoloita. Tunnelma on hyvin kansainvälistä ja englannilla pärjää hyvin. Eräs eksoottinen ravintola on nimeltään Red Sea Star-ravintola ja se sijaitsee meren pinnan alapuolella.